Moldavië

Moldavië

Bohero is ook in Moldavië actief. En wel in de stad Chisinau, de hoofdstad van Moldavie. Hieronder ziet u een reisverslag.

Werkbezoek aan AO CSB INVISE te Chisinau, Moldavië.

Afgelopen week (23 maart tot en met 26 maart) zijn Allard en ik vertrokken naar Chisinau. De planning was om de tweede helft mei te gaan, maar ernstige problemen in de organisatie waren de oorzaak om nu al te vertrekken.

Het werkbezoek had drie doelstellingen:

  1. Oplossen van de organisatie problemen.
  2. Resultaten en strategie “second hand shop” Nou din NOU.
  3. Bezoek aan een drietal visueel gehandicapten om met eigen ogen te kunnen zien hoe deze mensen met behulp van financiële ondersteuning hun business hebben opgebouwd.


Bumbu Serghei (slechtziend)
Activiteit– Xerox Service
Matra Financiele Ondersteuning
50 % donatie en 50% lening

 

 

 


Beschieru Igor (slechtziend)
Activiteit– groenhuis
Matra Financiele Ondersteuning
50 % donatie en 50% lening

 

 

 

 


Turculet Victor (blind)
Activiteit– dienst voor zonnebloemolie extracten
Matra Financiele Ondersteuning
50 % donatie en 50% lening

 

 

 

De hele dinsdag hebben wij gediscussieerd om de organisatie problematiek op te lossen. Mijn voorstel was om gedurende de komende 6 maanden met het totale team een nieuwe start te maken, met duidelijke functionele afspraken. Dinsdag leek een ieder zich daar in te kunnen vinden, maar woensdagavond kwam Lillia, de manager, naar het hotel om ons te vertellen dat zij, na lang nadenken, haar ontslag nam. Allard en ik vinden dit erg jammer, gezien de uiterst goede samenwerking in de laatste twee jaar, maar wij respecteren haar besluit. Toch zijn wij van mening dat het shop team een eerlijke kans verdient en dus het budget 2015 moet gaan realiseren, zoals dat dinsdag is goedgekeurd door de bestuursvergadering. De komende maanden zal ons leren of wij de juiste beslissing hebben genomen.

Je kunt ook eens surfen naar hun web sites: www.proability.md en www.noudinnou.md.

Project Bumbu Serghei.

Serghei kon met een ondersteuning in de vorm van een subsidie en lening een copy shop opzetten. Hij kon met het geld een Xerox ( Multi functioneel kopieer machine) aanschaffen en klanten bedienen.

Zijn shop bevindt zich onder een trap in de hal van een Multi functioneel gebouw en is ongeveer 4 M2 groot. Naar onze maatstaven kijk je in eerste instantie wat meewarig naar deze shop, maar hij kan als visueel gehandicapte toch een inkomen verwerven, Het is ook mooi om te zien, hoe enthousiast deze man is om er iets van te maken en zijn ideeën om verder uit te breiden. De klanten weten Serghei steeds beter te vinden, aangezien hij in het centrum zit en bij het binnen komen van de hal een simpele plaats aanduiding in het zicht heeft neer gehangen. Foto‘s toegevoegd.

Project Beschieru Igor.

Igor heeft met behulp van Microinvest een tomaten kwekerij opgezet. Hij beschikt over twee met plastic bedekte “kassen” en een sinds kort met behulp van de NGO gebouwde kweek ruimte voor de tomaten plantjes (stekjes). Hij wil nu zijn verwarmingsinstallatie verbeteren, zodat hij een hogere opbrengst kan krijgen in zijn “kassen”. Dit kan alleen met de hulp van de NGO / Microinvest om zijn groei doelstellingen waar te maken. Ook hier zie je, dat met geringe financiële middelen iemand zijn eigen inkomen kan ontwikkelen, zonder alleen zijn hand op te houden. Verkocht wordt aan huis en langs de straat. Foto ’s toegevoegd.

Project Turculet Victor.

Victor heeft een simpele inrichting voor het maken van zonnebloem olie. Hij is geheel blind en wordt geassisteerd door zijn vrouw. Hij verbouwt zelf de zonnebloemen voor de (olie) pitten. Het proces bestaat uit twee stappen. Stap 1, pitten door schudbed ontdoen van zand en andere materialen en stap 2, door de pers de olie uit de pitten te halen. De olie wordt verkocht aan huis en door een winkel in het dorp. Het residu van de pitten wordt als voer gebruikt voor koe, varken, kippen en ganzen.

Hij heeft nu een nieuwe ruimte neergezet om efficiënter te produceren en hij gaat dan ook meer zonnebloempitten verwerken die door andere “kwekers” bij hem worden gebracht.

Wij hebben dus echt waargenomen dat met een relatief geringe financiële ondersteuning deze visueel gehandicapte mensen een eigen inkomen kunnen verwerven en het mooie daaraan is, dat BOHERO met al zijn vrijwilligers daaraan een steentje heeft kunnen bijdragen.

De voorzitter,

Peter Hoogma

29 maart 2015

—————————————

Bohero is ook in Moldavië actief. En wel in de stad Chisinau, de hoofdstad van Moldavie. Hieronder ziet u daar een aantal foto’s van.